Trabzon Kültür ve Turizm Müdürü Kansız: ''İnsanlar Sadece Akçaabat Köftesi Yiyebilmek İçin Yüzlerce Kilometre Yolu Kat Edip Trabzon'a Gelmekte''
Trabzon'un Akçaabat ilçesinin tescilli damak tadı Akçaabat köftesini yaz sezonunda 1 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin tattığı bildirildi.
Trabzon Ticaret ve Sanayi Odası'nın (TTSO) başvurusuyla Türk Patent Enstitüsü'nün (TPE) coğrafi işaret verdiği ''Akçaabat köftesi'', her geçen yıl Doğu Karadeniz'e ilgi gösteren turist sayısı artışına paralel olarak rağbet görüyor.
İl Kültür ve Turizm Müdürü İsmail Kansız, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Trabzon'a geçen yıl sadece müze ve ören yerlerini ziyaret eden yaklaşık 550 bin turistin geldiğini belirterek, ''Resmi olmayan, ancak turizm belgeli işletmelerimizden aldığımız rakamlara göre dünyaca ünlü Uzungöl beldemize 400 bin kişi geliyor. İl genelinde ise 1,5 milyon kişi yıl içerisinde otellerde konaklıyor'' dedi.
İnsan sirkülasyonu anlamında Trabzon'un bölgenin en hareketli kentlerinden biri olduğunu vurgulayan Kansız, ''Trabzon'un günlük yaşayan nüfusu 500 bini aşkın. Bu sirkülasyon içerisinde yeme içme kültürü Trabzon'da tam anlamıyla oturmuş durumdu. Hijyenik şartlarda hizmet veren çok önemli kurum ve kuruluşlarımız var'' diye konuştu.
Yeme-içme yeri anlamında Trabzon'un Akçaabat ilçesinin sadece kente değil, bölgeye hizmet verdiğini anlatan Kansız, ''Tescili de yapılan köftesiyle Akçaabat, sadece Trabzon'un ve Karadeniz'in değil, Türkiye'nin de tanınır, bilinir bir markası haline geldi. Coğrafi işaret almış, marka olarak kendini tescillemiş köftesiyle Akçaabat'taki restoranlarımız, köftenin yanında yöresel yemekler sunarak hizmet vermekte ve insanlar sadece Akçaabat köftesi yiyebilmek için yüzlerce kilometre yolu kat edip Trabzon'a gelmekte'' dedi.
Doğu Karadeniz'e gelen yerli ve yabancı turistlerin Akçaabat'ta köfte yemeden yöreden ayrılmadığını belirten Kansız, ''Akçaabat, bu anlamda tur otobüsleri için çok önemli mola merkezlerinden biri. Bizim için turizm lokomotifi merkezler Sümela Manastırı, Ayasofya Müzesi, Uzungöl ve Akçaabat olarak sıralanabilir. Akçaabat ayrıca sadece köftesiyle değil, barındırdığı Ortamahalle tarihi evleriyle de turizm için önemli bir ilçe'' diye konuştu.
Kansız, ilçedeki turizm hareketliliği, ilçenin Karadeniz Sahil Yolu üzerinde bulunması ve deniz kenarında birçok köfte tesisine sahip olması göz önüne alındığında, yıl içerisinde 1 milyonu aşkın yerli ve yabancı turistin Akçaabat köftesi tattığını kaydetti.