Trabzon, binlerce yıldır farklı kültürlerin getirdiği çeşitli lezzetlerden oluşan zengin bir mutfağa sahiptir. Hamsi ise bu mutfağın alamet-i farikasıdır. Türkiye'nin dört bir yanında mısır, lahana, taze fasulye ve fındıkla yapılan yüzlerce yemeğin yanı sıra Trabzon'da hamsiden yapılan 40 farklı yemek vardır. Trabzon mutfağı kenti ziyaret eden turistlerin de ilgisini çekmektedir.
Trabzon'un en bilinen yöresel yemekleri arasında Sürmene pidesi, Akçaabat köftesi ve Hamsiköy sütlacı gibi coğrafi işaretli ürünleri, hamsi kızartması ve hamsili pilav, ısırgan çorbası, kaygana, kuymak, lahana çorbası ve lahana dolmasını sayabiliriz. Yine coğrafi işaretli ürünler olan Vakfıkebir ekmeği ve Tonya tereyağı turistlerin en çok tercih ettiği ürünler arasında yer almaktadır.
Çay da Trabzon ile eş anlamlıdır. Çaytarımı çoğunlukla Doğu Trabzon'da yapılmaktadır. Trabzon'un cennet gibi manzarası önünde uzanan masmavi Karadeniz ve bakır çaydanlıklarda çay keyfi, Trabzon halkının vazgeçilmez keyiflerindendir.